torsdag 14. november 2013

Bjørnebær- og kardemommeboller

Gjærbakst er noe av det aller beste jeg får, og da spesielt hjemmelagede boller!
Så da jeg kom over denne oppskriften i et matblad måtte det selvfølgelig prøves. Jeg har aldri laget boller med både gjær og bakepulver før, så det var spennende å prøve. Jeg vet ikke helt om jeg synes bollene ble så mye mer luftige enn ved å bruke bare gjær, men de ble nå ihvertfall innmari gode.I oppskriften stod det at man skulle bruke fersk gjær, men jeg brukte tørrgjær, derfor skriver jeg det ned slik jeg gjorde det. Men vil du bruke fersk gjær rører du da den i den inn i den varme væsken før du blander det sammen med det tørre.


Til ca. 25 boller:

- 1 pk tørrgjær (for søte deiger)
- 6 1/2 dl melk
- 200 g smør
- 2 dl sukker
- 2 ts bakepulver
- 1 kg hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts kardemomme.

Fyll:
- 300 g bjørnebær
- 3 ts kardemomme
- 3 ss sukker


Bland alt det tørre til deigen sammen. Smelt smør og tilsett melk og varm opp til 37 grader. Hell så væsken oppi det tørre og elt godt sammen, ca 10 min.
Hev på en lun plass til dobbel størrelse.
Del deigen i to og lag to pølser, som deretter kjevles ut til rektangler. Strø på med sukker, bjørnebær og kardemomme. Rull sammen rektanglene til pølser, og skjør 3-4 cm tykke skiver som legges i en bakepapirkledd langpanne/form. La etterheve mens du varmer opp ovnen til 225 grader. Pensle med smeltet smør og stek i 30-40 min.
Som du ser på bildet ble mine boller ganske mørke på toppen, dette kan unngås ved å legge et bakepapir over mot slutten av steketiden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar! :)