fredag 17. januar 2014

Hjemmelaget taco
Fredag = taco (eller annen tex-mex). Og den tanken deler vi vel med ganske mange rundt om i landet.

Jeg har én gang tidligere prøvd å lage hjemmelagede tacolefser, men de ble seige som gummi, så det ble med den ene gangen. Men i den fantastiske Pappamat-boka stod det selvfølgelig oppskrift på taco. Og da måtte Kjetil selvfølgelig teste dette - til min store glede! :)Vi testet både oppskriften på skjell, tortillas og tacokrydder. Lefsene ble knallgode - mye bedre enn kjøpelefser, og tacokrydderet veldig smaksrikt og godt.
Skjellene ble litt for "deigete" syntes vi. Men det skal sies at vi ikke fikk tak i meksikansk masa harina, som det står i oppskriften, men vanlig finmalt maismel. Så det var nok årsaken. Skal se etter masa harina neste gang jeg er i Oslo. Skriver uansett ned originaloppskriften på skjellene her, hvis noen er fristet til å prøve. Fordelen med disse skjellene er jo at de ikke er frityrstekt på noe vis, slik jeg har sett i andre oppskrifter - og dermed litt sunnere. Også ble de veldig fine når man lagde de i krumkakejern!

Tortillas (gir 6 store eller 12 små):

- 225 g hvetemel
- 25 g sammalt hvete grov
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts bakepulver
- 1/2 dl rapsolje
- 1-2 dl kokende vann

Sikt melet i en bolle, ha i salt og bakepulver.
Gni inn oljen med fingrene til det er en kornete masse.
Tilsett det kokende vannet, litt av gangen og kna til en myk deig (pass på fingrene så du ikke brenner deg!) Dekk til med et håndkle og la deigen hvile i ca 30 min. Hvis deigen kjennes for tørr ut etter den har hvilt har du i litt mer vann og knar litt til.
Del deigen i 6 (evt. 12) deler. Trill dem til boller og kjevle så ut til runde lefser - så tynne som mulig.Stek så tortillaene på en lefsetakke eller stekepanne i støpejern (uten fett i pannen). Stekes i ca. 1 min på hver side, pass på så de ikke blir svidd.
Hvis du skal spise de ganske med en gang, pakk de inn i et håndkle og hold dem varme i ovnen så lenge (sett ovnen på 50 grader)
Jeg har lagt noen i fryseren nå, og håper det går fint å varme de opp igjen - kommer tilbake med oppdatering når jeg har prøvd det!Tacokrydder:

- 2 ss korianderfrø
- 1 ss oregano
- 2 ss paprikapulver
- 2 ss hel spisskummen
- 2 ss fenikkelfrø
- 1 ss salt

- 2 ss tomatpuré
- 1/2 dl vann

Alt krydderet knuses i en morter. Her ble det erfart at det er lurt å knuse litt og litt av gangen, korianderfrøene var vanskelig å få mortet når det var blandet med alt det andre.
Oppbevares på glass.

I oppskriften bruker Risnes entrecôte i små biter istedet for kjøttdeig. Vi brukte karbonadedeig denne gangen. Hadde i 2 ss av krydderblandingen (til 400 g karbonadedeig), blandet det godt og tilsatte deretter 2 ss tomatpuré. Lot dette frese litt før jeg hadde oppi 1/2 dl vann. Deretter stod dette og trakk på svak varme i ca 10 min. (Viktig med tomatpuréen her, for å få fyldig smak.)
Tacoskjell:

- 300 g maismel (masa harina)
- 2-3 dl kokende vann.


Ha maismelet i en bolle og rør inn det kokende vannet litt og litt. Deigen skal ha en myk og seig konsistens - ikke kornete. Dekk med håndkle og la hvile i 15-20 min.
Lag en deigklump på størrelse med en pingpongball og legg den i et krumkakejern. Press deretter jernet hardt ned slik at deigen blir klemt utover. Stek i ca 1 min. Når den er ferdig stekt tar du den ut og presser den forsiktig ned rundt et kjevle og bøyer til skjellform. (Bruk en grillvott e.l. - veldig varmt!)
Sett det ferdig bøyde skjellet ned i et glass og la det tørke.

(Vi hadde litt salt i deigen også, fordi vi syns den ble veldig smakløs uten. Vet ikke om masa harina smaker mer enn det maismelet vi brukte)

Salsa lager du enkelt ved å finhakke noen gode tomater, litt rødløk, litt vårløk (evnt. hvitløk hvis du ønsker det). Press litt limejuice over, ha oppi litt fersk koriander og bland godt.

Guacamole lager vi veldig ofte, og det har etterhvert blitt til at vi lager det på slump, men det blir sånn ca det her:
2 avokadoer moses. 1 ss rømme og 1 ss finhakket løk blandes inn. Smakes til med salt, pepper og limejuice (samt evnt. chili og koriander hvis du ønsker det).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar! :)