lørdag 4. januar 2014

PappapizzaDette blir den store pappamat-helga her i huset, da Kjetil gjerne ville teste ut flere av oppskriftene i den nye kokeboka. (Som du forøvrig kan få kjøpt her)
Så på fredag var det pizza på menyen. Vi har jo - som skrevet tidligere - endelig blitt veldig fornøyde med vår hjemmelagede pizza, men forandring fryder så derfor måtte denne testes ut også.Bunnen her er også tynn og sprø, akkurat som vi liker den best, men fremgangsmåten er litt annerledes enn den vi er vant med. Deigen ble laget torsdag kveld, så den har kaldhevet i kjøleskapet over natta. Veldig lettvint og greit! Man begynner prosessen med å lage en "deigstarter", noe jeg aldri har testet før.

I tillegg til å lage tomatsaus, ble også Risnes oppskrift på hvit pizzasaus testet ut. Pizzaer med hvit saus har jeg sett på flere pizzarestauranter, men alltid vært litt skeptisk til. Men det var faktisk veldig godt. Anbefales på det varmeste hvis du ønsker en litt annerledes pizza!

4-5 små pizzaer:

- 600 g mel, så fint som mulig
- 3 dl lunkent vann
- 10 g salt (1ss)
- 2 ss olivenolje
- 5 g fersk gjær (Hvis du ikke skal la den heve over natten, bruk 25 g)

Deigstarter: Løs gjæren opp i vannet sammen med sukkeret. Bland inn 100 g av melet, og la det stå i 10-60 min til det bobler.

Bland mel, salt og deigstarter. Elte i ti minutter i maskin. La så deigen hvile ti minutter, før du elter et par minutter til mens du heller oljen i en stråle inn i deigen. Elte til oljen er blandet godt inn.

For å sjekke om deigen er elastisk nok tar du ut en liten bit og trykk flat/dra ut til du kan se gjennom deigen. Hvis den ryker fort kan det være lurt å elte den litt mer. (Obs: Da de ble lagt til heving synes jeg de kjentes veldig harde ut i forhold til det jeg er vant til at en pizzadeig skal være, men de skal altså være sånn :) )

Del så deigen i emner på 200 g, Brett deigen inn i seg selv som en bolle eller en stor sopp, og knip bretten sammen og legg med skjøten ned. Dekk med plast og hev i to timer, eller i kjøleskapet over natten.
Hever du i kjøleskap - ta de ut minst to timer før utbaking. La så heve med plasten på i romtemperatur til dobbel størrelse.

Disse måtte etterhvert flyttes over i en større form, for de hevet mer i kjøleskapet enn vi trodde.

Utbaking: Ta en deigball på en bakeplate med semulegryn på. Trykk en sirkel ca en cm fra kanten (slik lager du det som skal bli skorpen - og når du ikke trykker på den blir den ekstra luftig). Så trykker du ned og utover alt som er inni sirkelen. Deigen er nå så elastisk at du kan dra og strekke i den slik at den blir så tynn at du nesten kan se gjennom den. Nå kan du prøve deg på pizzasnurring på italiensk vis ;) Hvis deigen sprekker lett, la den hvile litt lenger. Du trenger altså ikke bruke kjevle når den er så elastisk som dette! :)
Tomatsaus:
- 1 boks gode hermetiske tomater
- 1 ss finhakket hvitløk
- 2 ss smør
- 1/2 skrelt løk
- salt og pepper
- oregano
(I originaloppskriften skal det egentlig også 1 ansjos oppi, men dette ble droppet her)

Fres hvitløk blank i litt olje. Ha i smør og tørket oregano (og evnt. ansjos). Kjør tomatene i blender/stavmikser og ha det oppi. Putt den halve løken oppi (denne skal tas ut etterpå). Vi brukte en hel løk, fordi den var veldig liten. La det koke inn til en ganske tykk saus.
(Tomatsausen er helt super å fryse, så det kan være lurt å lage en stor porsjon når man først er i gang)


Hvit pizzasaus:
- 1 boks seterrømme (créme frâiche eller mascarpone kan også brukes)
- 2 ss finhakket hvitløk
- 1 ss ekstra virgin olivenolje
- 1 neve frisk oregano eller 2 ss tørket.
- salt og pepper.

Svett hvitløken i stekepanna i litt olje i et par minutter. Bland sammen med resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Når du har fått bunnen så tynn du vil ha den (den hever litt i ovnen), fyller du den med ønsket fyll.
Vi hadde to forskjellige pizzatyper. Én med tomatsaus, cheddar, bacon, serranoskinke og champignon. På de andre hadde vi hvit pizzasaus, blåmuggost, løk og serranoskinke - toppet med litt honning etter steking. (Veldig godt med den søte honningen til den salte osten og skinka!)Så stekes de på pizzastein i ovnen på så høy varme som mulig (varm opp ovnen med pizzasteinen inni i god tid i forveien). Stekes til skorpen er gylden.
Når pizzaen er ferdig pensles skorpen med litt olivenolje, mens pizzaen avkjøles et par min.
Konklusjon: 
Begges kommentar da vi tok de første bitene var: "Mmm, det er nesten som å spise på et pizzeria!" :)
Veldig gøy å jobbe med en så elastisk deig, og den var kjempegod på smak. Neste gang skal vi lage den enda litt tynnere, da spesielt den med tomatsaus ble litt tjukk (men her hadde vi to deigklumper sammen, så den ble ganske stor og dermed vanskeligere å få tynn nok). Helt perfekt størrelse når man bare bruker én deigklump, da kan alle lage hver sin favorittpizza.

Både smak og konsistens ble ganske annerledes enn på den vi har pleid å lage før, og vi konkluderte med at de er kjempegode på hver sin måte begge to. (Oppskriften på den andre finner du her)
- KjerstiIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar! :)