lørdag 21. juni 2014

Sommerferie med sommerpavlova
Det har vært lite bloggaktivitet her i det siste. Og det blir nok ikke så mye mer nå med det første heller. Min fantastisk lange sommerferie skal nytes til det fulle, med minimal tid foran pc'en! Det blir allikevel mye matlaging, så når ferien er over og motivasjonen til å skrive her igjen blir større, kommer det nok nye, spennende oppskrifter.

Med oppskriften på denne nye yndlingskaka mi sier jeg derfor GOD SOMMER til alle som stikker innom her! :) Måtte sommeren bli fylt med sol, avslapping og masse god mat!

Denne pavlovaen lagde jeg første gang til 17.mai, og den var så god at vi forspiste oss på den hele gjengen. Jeg lager den med en sitron og limecurd, slik at dette blir en kake som er syrlig, søt, myk og sprø på en gang. Den kan selvfølgelig lages "vanlig" med bare krem og bær/frukt, men den gode, friske sitronsmaken gjør veldig mye synes jeg. :)
Marengsbunn:

- 6 eggehviter
- 250 g sukker
- 1 ss maizenna
- 2 ts eddik (vanlig eddik, hvitvinseddik eller bringebæreddik)

Pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Ha så i sukkeret litt og litt mens du pisker videre til du har fått en blank og stiv marengs. Vend forsiktig inn maizenna og eddik.
Tegn opp en runding på 26-28 cm i diameter på et bakepapir, og smør (evnt. sprøyt) ut marengsen. Stekes på varmluft 120 grader, i ca 1 time og 30 min. Bunnen skal være sprø utenpå og myk inni. Når den er ferdigstekt skrur du av ovnen, åpner ovnsdøra og lar kaka stå inni til den er helt avkjølt.
Hvis du lager marengsen en dag eller to (eller flere) i forveien oppbevarer du den mellom to bakepapir eller i et kjøkkenhåndkle.

Sitron- og limecurd:

- 2 dl sitronjuice (ca. 4 sitroner) + skall fra 2 sitroner
- 1/2 dl limejuice + skall fra 1 lime
- 300 g sukker
- 100 g usaltet smør
- 2 egg + 1 eggeplomme (romtemperert og vispet sammen)
- en liten klype salt

Smelt smør og sukker over vannbad. Ha så oppi juice og skall fra lime og sitron. Rør umiddelbart inn eggene, og varm opp mens du rører (fortsatt over vannbad) til det tykner. Når det har tyknet, tar du kjelen av, smaker til med bittelitt salt, og heller over på glass/i en skål. Sett til avkjøling (kremen stivner mer når den avkjøles)
Det tar ganske lang tid å lage dette over vannbad (30-40 min), men det er idiotsikkert, da det skal mye til før eggene koagulerer. Du kan lage det uten vannbad også, da vil det gå fortere. Bruk i tilfellet lav varme, og følg nøye med - slik at du ikke plutselig har en krem full av eggeklumper.
Denne oppskriften gir mer enn du trenger til pavlovaen, jeg pleier å fryse resten i små porsjoner så jeg har til jeg trenger det igjen :)


Pavlovaen bør monteres rett før servering, da den blir myk av å stå lenge. Smør et passe tynt lag med sitron- og limecurd utover marengsbunnen. Ha på pisket krem og det du ønsker av frukt og bær.
For å få en ekstra god smak på den piskede kremen lar jeg gjerne fløten stå over natten med en vaniljestang oppi, før jeg pisker den til krem med litt sukker. (Skrap da ut frøene, og ha oppi fløten sammen med hele stanga)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar! :)